Eens Wordt Europa Een

(Jean-Francois over de rol van Frankrijk in Europa)

Jean-Francois is al zo’n veertig jaar loco-burgemeester en wethouder van Vienne in Frankrijk. op 16-jarige leeftijd begon Jean-Francois’s betrokkenheid bij het Comité Jumelage, het jumelagecomité in Vienne dat zich richt op internationale uitwisselingen. De wortels van deze uitwisselingen gaan terug tot 1956, toen de burgemeesters Dieter Roser van Esslingen en Lucien Hussel van Vienne besloten samen te werken, wat een cruciaal moment markeerde na twee verwoestende wereldoorlogen. Ze erkenden de noodzaak om contact te maken met jonge mensen als middel om een ​​vreedzame toekomst veilig te stellen, en zo de oorlogscyclus te doorbreken die zich elke dertig jaar voordeed.

“Sinds 1956, het eerste contact met Esslingen, is Vienne bevriend met Esslingen. Het is een lange weg sindsdien. En elke burgemeester heeft de jumelage en het contact met Europa voortgezet en bestendigd. Dit is erg belangrijk. Het idee van de mensen in Frankrijk is dat Duitsland altijd de leider is in Europa. En sommige mensen zeggen dat het niet normaal is. Ik zeg, en veel mensen zijn dezelfde mening toegedaan, dat het heel belangrijk voor ons is dat de politiek en een regering, de twee regeringen, allemaal samenwerken, hand in hand, omdat we geen andere mogelijkheid hebben.”

“Het is geen economische oorlog tussen de twee staten. Het is een wederzijds begrip. En als we de mogelijkheid hebben om dat uit te leggen, is dat heel belangrijk. Maar met de nieuwe beweging, extreemrechts, en deze beweging, die wil zeggen ,,Fransen van Fransen, we hebben geen verbinding met de ander. Het is helemaal geen goede oplossing. We moeten allemaal samen doorgaan. Kun je je voorstellen dat de extreemrechtse beweging, als ze in een stad om burgemeester te worden, zeggen ze: de stad voor de stad. Als je verkozen wordt voor een afdeling, zeggen ze: “Ik spreek alleen voor mijn afdeling, niet voor de andere. Als ze de regio proberen te krijgen, zeggen ze alleen maar mijn regio, de andere.”

‘En als ze het idee postuleren om president van de Franse Republiek te worden, zeggen ze dat we niet naar buiten kijken, we willen alleen Frankrijk, de industrie in Frankrijk, geen verbinding met de ander. Kun je je dat voorstellen? Het is absoluut het grote risico van democratie en het grote oorlogsrisico, zei François Mitterrand altijd: als extreemrechts in de regering zit en de mogelijkheid heeft om als leidende kracht op te treden, is het binnen een paar jaar een oorlog.

“En Mitterrand was een groot historicus. François Mitterrand heeft de oorlog gekend. Hij weet alles, alles van de oorlog. Hij kent de wreedheden van de oorlog. Hij kende dit specifieke moment dat niet meer terug zou moeten komen. En Mitterrand was echt slim, heel slim , toen hij zei: “Geen extreemrechts. Als je extreemrechts hebt, heb je oorlog. “

Voor het volledige (Engelstalige) interview van het project Friends in a Cold Climate zie: https://doi.org/10.17026/SS/IOMK6R